Vakıfta Kimler Yaşar?

Çocuklar

Nesin Vakfı’na genellikle 11 yaşına kadar, okuma olanaklarından yoksun ve okumak isteyen çocuklar kabul edilirler. Kabul edilen çocuklar ayaklarının üzerinde duruncaya kadar her türlü ihtiyaçları vakıf tarafından karşılanır. 

Nesin Vakfı’ndan mezun olabilmek için ayaklarının üzerinde durma becerisi göstermek gerekir. Çocuklar Nesin Vakfı’nda hayata hazırlanırlar. 

Nesin Vakfı’ndan şimdiye kadar yüzlerce kişi mutlu bir çocukluk geçirip hayata atıldı. 

Çocuklar Nesin Vakfı’na nasıl kabul edilir?

Nesin Vakfı’na kabul edilmek için tüm yıl boyunca başvuru yapılabilir.  Başvurular için Nesin Vakfı’nı doğrudan arayabilir veya nesinvakfi@nesinvakfi.org adresine yazabilirsiniz. 

Anneler

Küçük çocuklarımıza “Bakıcı ablalar” bakar. Bu ablalar çocukların odalarının yakınında bir odada kalır ve çocukların okul dışındaki her türlü ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olur. Onları hayata hazırlarlar. 

Bu arada çocukları seven, gelişime açık, eğitim durumu ne olursa olsun bakıcı ablalara ihtiyacımız her zaman oluyor. Bakıcı abla olmak ile ilgileniyorsanız bu linke tıklayıp çıkan formu doldurabilir veya nesinvakfi@nesinvakfi.org adresine yazabilirsiniz. 

Çalışanlar & gönüllüler

Nesin Vakfı’nda 35 dolayında çalışanımız var. Bazıları yakınlarda oturur ve gidip gelirler, bazıları vakıfta kalır. Bizimle çalışmak isterseniz bu linke tıklayıp çıkan formu doldurabilir veya nesinvakfi@nesinvakfi.org adresine yazabilirsiniz. Çalışanlarımız listemiz için bu linke tıklayınız.  

Bizimle çalışmak isterseniz bu linke tıklayıp çıkan formu doldurabilir veya nesinvakfi@nesinvakfi.org adresine yazabilirsiniz. Vakfın kuruluşundan beri çocuklarla etkinlikler yapmaktan bahçede çalışmaya, badana boyadan çocukların derslerinde yardımcı olmaya, etkinliklerde destek vermeye kadar onlarca alanda; uzun veya kısa süreli yüzlerce gönüllülerimiz olmuştur. Her zaman gönüllü kabul etmeye hazırız – her türlü yardıma ihtiyacımız oluyor. Çocuklara ders anlatabilirsiniz, arşiv düzenlemeye yardımcı olabilirsiniz, bahçe veya inşaat işlerinde çalışabilir veya seramikten marangozluğa kadar her konudaki yetenek ve becerilerinizden faydalanabiliriz! Eğer gönüllü olmak ilginizi çekiyorsa bu sayfaya bakarak, sonra da bu linke tıklayıp çıkan formu doldurabilir veya nesinvakfi@nesinvakfi.org adresine yazabilirsiniz. Uzun yıllardan beri Alman’daki Fönes derneği veya başka kuruluşlar aracılığıyla Almanya’dan gönüllüler kabul ettik etmeye de devam ediyoruz. Ayrıca uluslararası gönüllülere kapımızı açık ve Erasmus+ projesine başvurma sürecindeyiz. İngilizce bilen gönüllüler çocuklarımızın dil pratiği için özellikle yararlı oluyor. Gönüllü başvuru için nesinvakfi@nesinvakfi.org adresine yazabilirsiniz.

Vakıfta hayat nasıl?

Normal bir gün

Okul yaşındaki çocuklarımız sabah kalkar ve yemek salonuna kahvaltıya inerler. Yemek salonunda yemekler self-servistir, herkes kendi tabağına yiyeceği kadar doldurup (Kimse tabağına yiyeceğinden fazla koymaz ve yemek israfına izin verilmez) yemek masasına geçer. Karşılıklı oturarak konuşarak gülüşerek yeriz. Kahvaltıdan sonra minibüse doluşulur ve okula gidilir.  

Öğleden sonra aynı minibüsle çocuklar okuldan döner ve günün geri kalanını dopdolu kullanırlar: Hem oyun oynarlar, dinlenirler hem de etüd saatinde ödevlerini yaparlar ya da gerekiyorsa ek ders görürler. İsterlerse kütüphaneden, tiyatro salonundan, piyanolardan veya seramik atölyesi gibi imkanlarımızdan faydalanırlar.

Akşam yemeğini yine hep beraber yiyip yaşlarına göre herkes farklı saatte odalarına çekilir.

Okulların olmadığı tatil günleri ve haftasonları çocukların hayata karşı daha dirençli olmaları için tiyatrodan sinemaya, spordan müziğe, kültürel faaliyetlerden doğa gezilerine, tarımdan marangozluğa, aşçılığa kadar değişik aktivitelerle bilgilenmeleri, beceri kazanmaları sağlanır. Her çocuğun mutlaka ilgi duyduğu bir veya birden fazla alan olması sağlanır. 

Akademik

Nesin Vakfı çocukları ilk ve orta eğitimleri için Çatalca’daki devlet okullarına giderler. Ama başarı gösteren çocuklarımız için özel okullardan burs almaya çalışırız. Bu şekilde özel okullarda burslu olarak okuyan çocuklarımız var. Ayrıca çocuklarımız Anadolu Liseleri sınavlarına her yıl düzenli olarak katılmaktadırlar. Anadolu Liseleri sınavlarında başarılı olan çocuklarımızın bu okullarda eğitim görmeleri sağlanır – gerekirse İstanbul ve Ankara’daki evlerimizde kalırlar. Başarı şanslarını artırmak için o yaş grubundaki çocuklarımız yıl boyunca seviye yükseltme kurslarına giderler veya öğretmenlerden (çoğunlukla gönüllü) ders alırlar.

Üniversiteye hazırlanan gençlerimiz lise ikiden itibaren özel bir çalışma takvimine tabi olurlar. Lise öğrenimlerini tamamlayan ve sınava hazırlanan çocuklarımız özel dersler de alarak çalışmalarına devam ederler. Girdikleri ilk üniversite sınavını kazanamayan çocuklar kendi istekleri doğrultusunda tekrar çalışıp sınava girebilirler. Üniversiteyi kazanan gençlerimizin kazandıkları kentte ev kiralanarak barınmaları sağlanır. İstanbul ve Ankara’da okuyan çocuklarımız Vakfımıza ait evlerde kalmaktadırlar.

Ayrıca gönüllü öğretmenler haftanın belli günlerinde çocuklarımıza matematik, fizik, kimya, Türkçe, İngilizce, resim, müzik, tiyatro gibi çok çeşitli konularda ders verirler.

Çocuklarımız kendi istek ve yetenekleri doğrultusunda hobi veya meslek edinme amaçlı kurslara gönderilirler. Bugüne dek tiyatro, müzik (şan, piyano, yan flüt), yabancı dil (İngilizce-Almanca), bilgisayar, muhasebe, seramik, resim, dikiş-nakış ve spor gibi çok çeşitli kurslara gönderilmişlerdir ve isteyenler kurslara devam etmektedirler.

Sanat & zanaat

Kurslara gitmek dışında da çocuklarımızın yaratıcılığını tetiklemek için Vakıf’ta birçok olanağımız var. Özellikle resim ve güzel sanatlar, müzik, tiyatro, seramik ve marangozlukla ilgilenen çocuklarımız için birçok imkan ve malzeme var. Aşağıdaki başlıkların yanındaki oklara tıklayarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Resim & Heykel


Nesin Vakfı’nda plastik sanatlara özel önem verilir. Resmin hem sanatsal hem de terapötik değeri (işlevi) olduğuna inanırız. 
Biri şehirde biri de Vakıf’ta olmak üzere Nesin Vakfı’nın iki resim atölyesi vardır.
Nesin Vakfı çocuklarından Süleyman Cihangiroğlu Marmara Üniversitesi Resim Bölümünü bitirmiş ve bir çalışması ulusal bir yarışmada ödül almıştır. Vakf’ın başka çocukları da resim ya da heykel dalına özel ilgi duymaktadır. Resme ilgi duyan çocuklarımız haftada bir gün şehirdeki atölyemizde profesyonel sanatçılardan resim eğitimi almaktadır. 
Vakfımızda heykel de önemli bir yer tutar. Çocuklarımızın maden, ahşap ve taştan yaptıkları işlevsel ya da salt estetik değeri olan heykeller Vakfımızı süslemektedir. 
Vakıf çocuklarının sanatsal çalışmaları özel günlerde sergilenmekte, “sanatçısı”nın da izni alınarak, Vakf’a bağışta bulunanlara hediye olarak sunulmaktadır. 
Nesin Vakfı’nın oyun odaları, yemek salonu, bina merdiven duvarları ve bazı dış cepheler çocuklarımızın resim çalışmalarıyla süslenmiştir.

Müzik


Nesin Vakfı’nın bir çok piyanosu vardır. Neredeyse her çocuk ve hatta çalışan piyano çalar. Ayrıca saz, gitar, flüt, mızıka, yan flüt gibi diğer müzik aletleri bulunmaktadır. Nesin Vakfı çocukları bu müzik aletlerini diledikleri gibi kullanabilirler ve özel ilgi alanı oluşturan çocuklara özel müzik aletleri alınır. İsteyen ve ilgi duyan çocuklarımız şan, solfej ve piyano gibi müzik kurslarına gönderilir.

Tiyatro

Nesin Vakfı’nın 250 kişilik bir tiyatro salonu vardır. Nesin Vakfı çocukları gönüllü eğitmenlerden tiyatro dersleri alırlar. Çocuklarımız her yıl iki üç oyun sahneye koyarlar. Şehirden gelen sanatçı dostlarımız da zaman zaman Vakfımıza ve Çatalca’daki dostlarımıza gösteri sunarlar. Bu yıl (2023) salonumuz profesyonel bir donanıma kazandırılmak üzere çalışmalar yapılmaktadır. Önümüzdeki dönemde profesyonel gruplar ve sanatçılar da davet edilerek gösteriler düzenlenecektir. Ayrıca salonumuzdaki gösterimlere bölge halkından insanların da ücretsiz katılımı sağlanacaktır.  

Seramik

2000 yılında kendi imkanlarımızla daha önce sırasıyla ahır, depo ve garaj olarak kullanılan bir yapımızı seramik atölyesine dönüştürdük. O zaman seramik bölümünden yeni mezun olan Saliha Kartal’ın da desteğiyle hayata geçirdiğimiz seramik atölyemizi çocuklarımızın ve çevreden gelen başka çocukların da kullanımına sunduk. Süreç içinde Bağışçımız Ahdiye Akdağın bağışıyla daha da güzelleştirdik. Bu yıl (Mayıs 2023) dostumuz ve bağışçımız Erdal Diri’nin değerli bağışıyla atölyemizi baştan aşağı yeniledik. Oldukça profesyonel bir atölyeye döndü. Hem Vakıf çocuklarımız hem de başka çocuk ve gençlerin de faydalanacağı bir atölye olarak önümüzdeki günlerde yeniden faaliyete geçecek. Bağışçılarımız Ahdiye Akdağ ve Erdal Diri’ye çocuklarımız ve gençlerimiz adına ne kadar teşekkür etsek azdır. 

Marangozhane

1991 yılında Hollanda’dan sevgili Theo Hasselo eşiyle birlikte vakfımızda gönüllü çalışmaya geldiler. Theo bir sosyal memur olarak Hollanda’daki Türk mahkumlar için çalışmıştı ve epey iyi Türkçe konuşuyordu. Aziz Nesin ve Anadolu aşığıydı. Amsterdam’da bir gemi de yaşıyordu ve gemisinin ismi de Türkçe olarak ”Günaydın”dı. Aziz Nesin’i de Amsterdam’a bir ziyaretinde bu gemisinde ağırlamıştı. Theo oyuncak ve ahşap işler delisi bir çocuk gibiydi. Bir marangoz olduğuna göre bir marangozhaneye ihtiyaç vardı artık. İneklerimizi çiftliğimize taşıyınca eski ahır atıl kaldı. Biz de bunu çocuklar için bir marangozhaneye dönüştürelim istedik. Theo’nun olağanüstü çabaları ve özverisiyle bu eski ahır bir marangozhane ve ahşap oyuncak atölyesine dönüştü. O günden bu yana sadece oyuncak değil; kitaplarımızdan Aziz Nesin Arşiv’inin dolaplarına, masamızdan yataklarımıza kadar her türlü mobilyamızı burada ürettik, onardık. Nice çocuğumuz marangozluk öğrenip öyle hayata atıldılar. 

Mayıs 2023 Notu: İneklerin kakaları ve çişlerindeki asit uzun yıllar bu binanın iskeletine çok zarar vermişti. Artık bir müdahale gerekiyordu. Bu yıl marangozhanemizi bir güçlendirdik ve kapsamlı bir tadilattan geçirdik. Bir kaç profesyonel alet de ekledik mi, çocukların ve gençlerin elinden hiç bir şey kurtulmaz. 

Geçen yıl oradan buradan, çöplerden bulduğumuz eski sandalyelerle bir sandalye restorasyon etkinliği yaptık bu yıl da belki bir masa etkinliği yaparız.

Bu arada gözden çıkardığınız güzel, eski, antika mobilyalarınıza talibiz.

Odalar & imkanlar

Bütün çocuklar bir ya da iki kişilik odalarda kalırlar. Nesin Vakfı’nın eski binasında başta sadece koğuş tipi odalar mevcuttu 3-5 kişi bir arada kalıyordu. Zaman ilerledikçe ve maddi imkanlarımız elverince herkesin özel alanının olabilmesi için yeni bir bina yapıldı. Bu 5 katlı binada son kat müzedir, Aziz Nesin’in yaşam ve çalışma alanı olduğu gibi korunur. Zemin kat ortak yaşam alanıdır. Geri kalan bütün katlar odalardan oluşur. 

Binalarımızda WiFi bağlantısından yararlanabilir çocuklar; ya kendi bilgisayarları vardır ya da yaşları küçükse ortak kullanılan bilgisayarlara erişimleri vardır.

Bunun haricinde çocukların yararlanabildiği kütüphanemiz, gıdalarımızın bir kısmının sağlandığı çiftliğimiz ve bahçemiz, Aziz Nesin Müzemiz ve Arşivimiz vardır.

Senelik aktiviteler

Her sene geleneksel olarak yer alan etkinliklerimiz var (son yıllarda Koronavirüs sebebiyle ara vermek zorunda kaldık):

  • Kışın Aziz Nesin’in doğum gününü İstanbul’da büyük bir etkinlik düzenleyerek kutlarız.
  • 23 Nisan’da Çocuk Bayramı için gelmek isteyen çocukları ve ailelerini vakıf bahçemizde eğlencelerle ağırlarız. En son kutladığımız etkinlikte yaklaşı 5-6 bin dolayında insan ağırladık. 
  • Mayıs’ın başında geleneksel 1 Mayıs pikniğimiz yine Vakf’ın bahçesinde yapılır.

Bu düzenli etkinliklerimiz 50. kuruluş yılımız dolayısıyla daha büyük kapsamda gerçekleşecek. Daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın. Etkinliklerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edin lütfen.