Gerçekleşen Projeler

Nesin Matematik Köyü

Aziz Nesin’in vasiyeti doğrultusunda 2007 yılında gerçekleştirdiğimiz bir proje. Olağanüstü güzellikte bir köy ortaya çıktı. Her yıl yüzlerce öğrenciye matematik eğitimi veriyoruz. Matematik Köyü de Vakıf gibi çağına ayak uydurmaya çalışan ve büyüyen bir kurum. Her yıl artan talep karşısında yeni derslikler ve sosyal tesisler yapmak durumundayız.

Ayrıca Matematik Köyümüzün bitişiğindeki arazimize Sanat ve Felsefe Köylerimizi de hayata geçirdik. 2022 yılında köylerimizden yaklaşık 18 bin çocuk ve genç faydalandı.  Ama talep 40-50 bin.

Kasım 2023 notu: Şimdi hedefimiz Köylerimizin orta yerine Nesin Lisesi’ni kurmak. Bu konuda da destek bekliyoruz. Her bir binaya yapımı üstlenen kişi veya kurumun ismini vereceğiz.

______________________

Cevizlik

Tüm olumsuz koşullara karşın Nesin Vakfı üretimden yanadır. Bu ilkeden yola çıkarak 22 dönümlük bir arazimize 200 küsur ceviz fidanı diktik. 2002 yılı biraz zayıf geçti genç fidanlarımız için. Bu konuda bilgili kişilere ihtiyacımız olduğu muhakkak. (2011 Ocak: Yavaş yavaş da olsa ceviz ağaçlarımız büyüyor. Devasa olduklarını belki göremeyeceğiz ama mutluluğunu daha şimdiden yaşıyoruz.)

2014’te 300 dolayında daha fidan diktik. 

Ceviz ağaçlarından sadece ihtiyacımızı değil aynı zamanda maddi gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Bu para giderimizin bir kısmını karşılayacak. Yüz yıl kadar sonra, yaşlanan ceviz ağaçlarının kerestesinden elde edeceğimiz parayla birkaç Nesin Vakfı daha kurulabilir.

Nesin Vakfı sadece yarına değil, ertesi ve daha daha ertesi günlere de yatırım yapar!

______________________

Çocuk Bahçesi

Vakfımızda bir çocuk bahçesi var ancak 2009 sel felaketi geriye pek bir şey bırakmadı. Çocuk bahçemizi daha daha zenginleştirmek istiyoruz…

______________________

Gazete Koleksiyonumuz

Aziz Nesin 1955’ten 1995’e kadar yurt çapında yayımlanan tüm gazeteleri almış ve biriktirmiştir. Dolayısıyla elimizde kırk yıllık bir gazete koleksiyonu vardır. Korkunç yer kaplayan bu gazete koleksiyonunu Aziz Nesin yaşarken Seka’ya vermek istemiş, zor vaz geçirilmiştir. Ne yazık ki bugün de aynı çaresizlik içindeyiz. Bu gazete koleksiyonunun bir biçimde kurtarılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir ciltçiye gereksiniyoruz. Bu koleksiyonu değerlendirecek bir kuruma vermeye hazırız.

Ekim 2006 Notu: Bu projemize hiçbir yerden destek gelmeyince gene iş başa düştü. Yavaş yavaş da olsa gazeteleri arşivlemeye başladık. Çoğu bitti azı kaldı. Gazeteleri ciltlemek yetmiyor, gazeteleri koyacak kitaplık da yapmak gerekiyor. Bunun da altından kalktık. Şimdi, değeri biçilmez bir hazineye sahibiz. (2011 Ocak: 8 Eylül 2009’da yaşadığımız sel felaketinde bu gazetelerin küçük bir kısmını yitirdik, ama halen değeri biçilmez bir hazine.)

Dergi koleksiyonumuz için de böyle bir çalışma yapmak lazım, destek bekliyoruz.

______________________

Kütüphane

Nesin Vakfı’nın çoğunluğu Aziz Nesin’den kalan yaklaşık 70.000 kitaplık zengin bir kütüphanesi vardır. Satın aldığımız kitaplarla ve bağışlarla, kütüphanemiz gün geçtikçe daha da zenginleşmektedir. Kütüphanecimiz Besime Ersoy 23 bin kadar kitabı sınıflandırdı, bilgisayara geçirdi, etiketledi, düzenledi. Kendisine borcumuz sonsuzdur. Kitaplarımızın listesini görmek için tıklayın(Tadilatta).

Eski kütüphane yetmediğinden apaydınlık yepyeni iki katlı bir kütüphane yaptık, eskisinin hemen yanında. Birinci kata Aziz Nesin’in Hollandalı hayranı gönüllümüz sevgili Theo kitaplıklar yaptı, kitaplarımızı yerleştirdik. İkinci kata Aziz Nesin’in gazete koleksiyonun ciltleterek koyduk, yakında dergileri de koyacağız. Daha masalar, iskemleler, koltuklar, resimler, heykeller, bilgisayarlar gelecek. Hele bir paramız olsun…

Kütüphane projemiz hiç bitmeyecek!

______________________

Yarı Kapalı Spor Alanı

Nesin Vakfı’nın 14 dönümlük bahçesinde çocukların enerjilerini harcayacakları spor alanları da var. Ancak yarı kapalı da olsa bir spor salonumuz yok. Bahçemizdeki basketbol sahasını yarı kapalı bir spor salonu haline getirmek pek zor olmasa gerek. Bir sponsor aranıyor… Ekim 2006 Notu: Kimseden ses çıkmadı. Yapamadık. Ocak 2011: Hâlâ ses yok. 2015 notu:Sonunda ismini vermek istemeyen bir bağışçımız sayesinde çok güzel açık bir spor sahası yapabildik.  

______________________

Tiyatro Salonu

2003 yılında dostumuz Beksan ve Yüksel Atakan çiftinin değerli katkılarıyla hayata geçirdiğimiz, ama ne yazık ki 8 Eylül 2009’daki sel felaketi sonucu sekiz yıl önceki haline dönen tiyatro salonumuz kullanılmaz durumdaydı. Yeniden hayata geçirmek için bir destek bulamayınca çoluk çocuk kendi imkanlarımızla çalışanlarımızla yeniden ayağa kaldırdık. Sahnenin ahşap onarımlarını Kırklareli’ndeki bir cam fabrikasından gelen ahşap ambalaj malzemelerini dönüştürerek yaptık. Çok güzel oldu. Tiyatro salonumuz aynı zamanda çocuklarımızın kışın spor ve başka etkinlikler de yapabildikleri çok amaçlı bir salon. Bu nedenle bizim için iki kat önemi var.

Mayıs 2023 Notu: Şimdi de CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı çerçevesinde verilen bir destek fonuyla ve yine kendi katkılarımızla birlikte tiyatro salonumuzu, profesyonel ekipleri de ağırlayabileceğimiz şekilde yeniden yapılandıracağız. Yakın zamanda bir dizi etkinlikle sizlere de kapılarımızı açacağız.

Kasım 2023 Notu: Gelen destekle sahnemizin teknik altyapısını tamamladık. Bu vesileyle CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı’na bir kez daha çocuklarımız ve gençlerimiz adına teşekkür ederiz. 

       

CultureCIVIC Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir.        

CultureCIVIC Funded By The European Union