Dünden Bugüne Nesin Vakfı

1920’ler 30’lar

İlk Fikir Doğuyor.

1928’de babasız çocukların gittiği, parasız Darüşşafaka okulunu kazandı.

Sonrasında yine parasız iyi bir eğitim alabileceği askeri okullara yöneldi.

Aziz Nesin borçluluk meselesini ilk kez bu parasız okuduğu yıllarda düşünmeye başladı; ”Babamın parası yok, peki beni kim okutuyor?”

Sonraları halkına karşı duyduğu bu borç düşüncesini şöyle not edecekti: «Bende borçluluk duygusu yaşamımın anaçizgisi olarak hep sürüyor… Hiçbir zaman ödenmeyecek, ödenmesi olanaksız olan bu borçlarım -tıpkı ölüm düşüncesi gibi- hiç aklımdan çıkmamak üzere bende hep sürerek yaşıyor… Ödeyemem ama ödemeye çalışmalıyım.» Aziz Nesin

1960’ların sonu

60’ların sonunda iyi para kazandığını düşündüğünde halkına borcunu ödemenin bir yolu olarak Vakıf fikri geldi aklına. 

1972 – 1973

Nesin Vakfı kağıt üstünde kuruluyor. Çatalca – 1972-1973

1974

Eylül 1974, Aziz Nesin ilk yapının temelini atıyor. İyi para kazanmadığını kısa sürede anladı. İnşaatla birlikte para suyunu çekti. 

Yılmadı; çalıştığı gazete, dergi ve yayınevlerinden ”Yazacağım” sözüyle borç aldı. Telif alamadığı ülkelere sık sık ziyaretler düzenleyerek biriken teliflerini aldı, zaman zaman teliflere karşılık vakıf için kapı kollar, musluklar, aydınlatmalar kısacası ne bulduysa çuvallara doldurarak yurda getirdi, inşaata devam etti. 

Bu sırada uzun zamandır üzerinde düşündüğü ”Nesin Vakfı Eğitim Felsefesi”ni oluşturdu.

Bir yandan da Vakfı gelecek çocuklara hazırlamakla uğraştı; kendi elleriyle getirdiği meyve ağaçlarını dikti, bahçeyi çiçeklerlendirdi, ortalığı düzenledi.

1980

Aziz Nesin ilk çocukları kabul ediyor.

1987

Eğitim konusundaki vasiyetini sonunda kaleme aldı. Bu metni ”Korkudan Korkmak” adlı kitabında yayımladı. (https://www.nesinvakfi.org/bakis-acimiz/)

”Bu yazıyı 1972 yılında noter senedinin düzenlenmesi, mahkeme tescil kararının alınması ve Resmi Gazetede ilanının yayınlanmasıyla birlikte Nesin Vakfı’nı yasal olarak kurduğum zaman yazmalıydım. Olmadı. 1974 yılında Nesin Vakfı’nın yapılarını kurmaya başladığım zaman da yazabilirdim. Yazamadım. Hiç değilse Nesin Vakfı’na ilk çocuğu aldığım 1980 yılında olsun yazmam gerekirdi. Yapamadım.

15 yıldan beri bir türlü yazamadığım yazıdır bu.” Aziz Nesin

1995

Aziz Nesin, vefatına (6 Temmuz 1995) kadar Nesin Vakfı’nda vakıf çocuklarıyla birlikte yaşadı.

Cenazesi kendi isteğiyle Vakıf bahçesinin bir yerine gömüldü. Mezarının bilinmesini istemedi. ”Üstümde çocuklar koşuşsun” dedi ve öyle oldu. 

1995

Ali Nesin babasının vefatıyla birlikte Nesin Vakfı’nın yöneticiliğini üstlendi. Amerika’daki matematik kariyerini bırakıp yurda döndü.

Babasın telif gelirlerinin vakfı yürütmek için yeterli olamayacağını anlayınca gayrimenkule yöneldi. Her fırsatta kenarda köşede biriktirdiği ne varsa derme çatma evler alıp vakfa bağışladı, bağış kabul etti. Alınan evler vakıf gençleri ve çalışanları tarafından onarılıp kiraya verildi. Bu sayede Nesin Vakfı kendi öz kaynaklarını artırdı ve giderinin yarıya yakınını bu kaynaklardan sağlamaya başladı. 

2000

Aziz Nesin’nin ”Vakıf çocuklarımın üretmen olmasını istiyorum” vasiyeti ve ondan gelen bir gelenekle Nesin Vakfı Çiftliği kuruldu.

2004

Nesin Yayınevi Kuruldu.

2004 yılında Ali Nesin, Atay Eriş ve Süleyman Cihangiroğlu birlikte Nesin Yayınevi’ni kurdular.

İlk olarak Aziz Nesin külliyatının tamamı el yazmalarına kadar gidilerek, özenle yeniden basıldı.

Aziz Nesin Arşivi’ndeki dosyaların eski yazıdan çevrilmesi ve düzenlenmeleriyle Aziz Nesin’in daha önce hiç yayımlanmayan 20 dolayında kitabı daha Nesin Yayınevi tarafından yayınlandı. Arşivin ve Nesin Yayınevi’nin çalışmaları devam ediyor.  

2007

Ali Nesin 2007 yılında uzun zamandır hayalini kurduğu Nesin Matematik Köyünü kurdu. (www.nesinkoyleri.org)

2009

2009 yılında Nesin Vakfı’nda bir sel baskını yaşandı. O gün için yaklaşık 1 Milyon Dolarlık bir zarar oluştu. Halkımızın olağanüstü desteğiyle yeniden toparlandık. Vakfımızı eskisinden de güzel hale getirdik. 

2009

Ali Nesin Nesin Vakfı yönetimini ”Babamın isteği; Vakıf çocuklarının Vakfı yönetmesiydi” diyerek 15 yıllık görevini Vakıf mezunlarından Süleyman Cihangiroğlu’na devretti.

2010

Daha önce neredeyse tüm işin tek yöneticinin yürüttü Nesin Vakfı yönetim yapısı birimlere ayrıldı: Eğitim, halkla ilişkiler, işletme ve finans

  • Eğitim Müdürü Özgün Dündar (2010)
  • Halkla ilişkiler Müdürü Didem Beyarslan (2013)
  • İşletme Müdürü Sercan Aygül (2020)
  • Finans (Yurdanur Batırbay – Nuran Şahin)

2010

Nesin Vakfı Burs Fonu oluşturuldu.

2010 yılında Nesin Vakfı Resmi Senedi’nde yapılan değişikle ayrıca burs verilmeye başlandı. 

2013

2013 yılında Tarkan Aras ve Süleyman Cihangiroğlu Nesin Yapı’yı kurdular.

Nesin Yapı 2013 yılından bu yana Nesin (Matematik) Köylerinin ve Nesin Vakfı’na ait diğer mülklerinin her türlü inşaat-tadilat faaliyetlerini yürütmektedir.

2013-2015

Matematik Köyüne kardeş Felsefe ve Sanat köyleri kuruldu (2013-2015) (www.nesinkoyleri.org)

(Mayıs 2023 notu: Her yıl Nesin Köyleri’nden 18 bin dolayında öğrenci faydalanmakta.

Ali Nesin, Nesin Matematik Köyüyle eğitime yaptığı katkılar dolayısıyla 2015 yılı Vehbi Koç Vakfı Eğitim Ödülü’ne layık görüldü.

2015

Aziz Nesin 100 Yaşında; çeşitli etkinlikler ve kutlamalar yapıldı.

”Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin” 100. Yıl Sergisi İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’da sergilendi.

2017

2017 yılında binlerce bağışçımızın bağışlarıyla Nesin Vakfı’na bitişik 8 dönümlük arazinin alımı gerçekleştirildi. Aziz Nesin yıllarca bu araziyi almayı istemişti ama Aziz Nesin’in deyimiyle, ”Varından değil yoğundan veren bir halkın sayesinde” alabildik. Bağışta bulunan dostlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Arazi bağışçıları için buraya tıklayın. (tadilat aşamasında gelecek).

Nesin Vakfı Çiftliği, Nesin Vakfı Permakültür Çiftliğine dönüştürüldü. Çiftliğin çalışmalarını Güneş Sezgin yürütmektedir. https://www.facebook.com/NesinVakfiCiftligi

2017

Nesin Vakfı Çiftliği, Nesin Vakfı Permakültür Çiftliğine dönüştürüldü. Çiftliğin çalışmalarını Güneş Sezgin yürütmektedir. https://www.facebook.com/NesinVakfiCiftligi

2018

Prof. Dr. Ali Nesin Uluslararası Matematik Birliği (International Mathematical Union) tarafından 2018 Leelavati Ödülü’ne layık görüldü. Ödülün duyurusu, Uluslararası Matematik Kongresi’nin 1 Ağustos 2018’de Brezilya’nın Rio De Janerio kentindeki açılış töreninin ardından yapılan ödül töreninde yapıldı.

“Matematiğin bir entelektüel bilim dalı olarak ve farklı insani girişimlerinde oynadığı hayati rolün toplumsal bilince kazandırılmasındaki olağanüstü katkılarından” dolayı verilen Leelavati Ödülü ismini, 12.yüzyılda Hint matematikçi Bhāskara II tarafından yazılan aritmetik ve cebire adanmış matematik bilimi eseri “Lilavati”den alıyor. 

Ali Nesin’in Türkiye’de matematik farkındalığının geliştirilmesindeki başarılarının yanı sıra, özellikle Matematik Köyü’nün hayata geçirilmesi ve geliştirilmesindeki büyük emeği; matematik eğitimi, araştırma ve keşif dünyasının Şirince’deki bu çok özel yerde geniş bir kitleye ulaştırılmasındaki başarısı kendisine Leelavati Ödülü’nü kazandırmıştır.

2018

Nesin Vakfı Öğretmen eğitimleri vermeye başladı.

Herkse açık programlar yapıldı. Öğretmenlerin kendilerini geliştirecekleri eğitimlere kolay ve ücretsiz olarak ulaşmaları sağlandı.

2019

Şirince’de Nesin Köylerinin orta yerinde Nesin Lisesi’nin hayata geçmesi için Nesin Eğitim A.Ş. kuruldu.

(Mayıs 2023 notu: Lise kurulumu için resmi işlemleri maalesef yeni bitti. Kurulum çalışmalarına bu yıl içinde başlamayı planlıyoruz.) 

2022-2023-2024 

1972-73-74 ve 2022-23-24 Nesin Vakfı 50 Yaşında. Aziz Dede’nin Gezgin Atölyesi kuruldu.

50. Yıl için yıl boyunca bir dizi etkinlik planlandığı sırada 6 Şubat 2023 tarihindeki depremle sarsıldık. Herkes gibi biz de çok üzüldük ve yollara koyulduk. İlk günler yaraları bir nebze de olsa sarmak için çabaladık. 

Şimdi de 50. yıl etkinliklerimizi ”Aziz Dede’nin Gezgin Atölyesi” başlığıyla deprem bölgesindeki çocuklar ve gençler için gezgin bir atölyeye dönüştürdük. Çok yakında (Temmuz 2023) bölgede çocuklar için sanat, zanaat ve oyun atölyeleri yapmak üzere yola koyuluyoruz. 

”Çocuklar için ne yapılsa azdır.” Aziz Nesin

Bir de bursumuz var; Nesin Vakfı – Bridge to Türkiye Fund (Türkiye’ye Köprü Vakfı) Umut Bursu

Yine deprem bölgesinden öğrencilere geri ödemesiz burs vermeye başladık. İlk etapta 150 kadar ilk-orta ve lise öğrencisine geri ödemesiz eğitim bursu vermeyi planlıyoruz. Bu bursu mümkün olduğunca uzun bir süre sürdürmek istiyoruz. Umarız imkanlarımız buna izin verir.

Teşekkür. Bu projemize kurumsal olarak; Sivil Toplum için Destek Vakfı, Turkey Mozaik Foundation ve Bridge to Türkiye Fund (Türkiye’ye Köprü Vakfı) destek verdi. Bu vesileyle STDV, TMF ve BTF’ye; bunun yanı sıra yardımlarından dolayı Nevader, Fönes’e ve Ford Otosan’a; ayrıca arayıp gönülden destek olan bağışçılarımıza, gönüllülerimize yani dostlarımıza teşekkür ederiz.

Tüm bu kurum ve kişilerin sayelerinde bu projeyi hayata geçirebileceğiz.

Etkinliklerimizden faydalanacak çocuklar ve gençler adına tekrar tekrar teşekkür ederiz. Minnettarız…

Atölyemizin etkinliklerini ”Nesin Vakfı” ve ”Aziz Dede’nin Gezgin Atölyesi” sosyal medya hesaplarından takip edebilir, dilerseniz siz de destek verebilirsiniz.

www.nesinvakfi.org

https://twitter.com/Nesin_Vakfi

https://www.facebook.com/NesinVakfi1973/

https://www.instagram.com/nesinvakfi1973/

https://www.facebook.com/AzizDedeninGezginAtolyesi/

https://instagram.com/aziz_dedenin_gezgin_atolyesi

https://twitter.com/AzizDedeGezgin

 

 

 

 

 

Sen de destek ol!

Nesin Vakfı, Aziz Nesin'in deyimiyle ``Varından değil
yoğundan veren`` bir halkın sayesinde var olmaya devam edecek...
Tüm bağışçılarımıza çocuklarımız adına teşekkür ederiz.