Güncel Projeler

• Aziz Nesin Arşivi

Aziz Nesin ardından 1500 dolayında dosya dolusu not, mektup, fotoğraf, taslak bıraktı. Bu arşivin korunması gerekiyordu. Sayın İstemihan Talay’ın bakanlığı sırasında Kültür Bakanlığına sunduğumuz proje ne yazık ki reddedildi. Aziz Nesin’in arşivini koruma işi bize kaldı. Elektronik ortama geçirme olanağımız şimdilik olmadığından, bir arşiv odası yaptık. Su borularından ve çatıdan uzak, suyun girme olasılığının en düşük olduğu yere… Arşiv odası bittiği gün tavanındansu aktı…Yirmi metre ötedeki terastan su girmiş, tavanarasından yürümüş, akacak başka yer yokmuş gibi, tam arşiv odasının içine akmış… Neyse ki daha arşivi taşımamıştık. Dünyanın parasınıvererek çatıyı onardık. Aziz Nesin arşivini arşiv odasına taşıdık. İki arkadaşımız sadece bu işle ilgileniyor ve çevirilerini yapıyorlar. Olgunlaştıkça Nesin Yayınevi’nden yayınlanacaklar. Arşiv odamızı, emektar Theo’ya borçluyuz.

• Aziz Nesin ve Çağdaşların Müzesi

Nesin Vakfı’nın en büyük zenginliği Aziz Nesin ve Aziz Nesin’in bıraktıklarıdır. Aziz Nesin’in yaşarken düzenlediği giriş katındaki müzenin yanısıra, Aziz Nesin’in iki çalışma odası ve yatakodası müze olarak elimizden geldiğince korunmaktadır. Bunların dışında Aziz Nesin ve Çağdaşları Müzesi oluşturulmaya çalışılmaktadır. Müze’de şimdiik Ruhi Su, Zeki Beymen, Zekeriya Sertel, Nazım Hikmet, Semih Poroy ve Semih Balcıoğlu yer almaktadır. Ayrıca Yusuf Taktak’in “Aziz Nesin” adlı yapıtı bulunmaktadır.

• Aziz Nesin Kültür Sanat ve Bilim Evi

Aziz Nesin’in 3000 dolayında dosya dolusu notları arasında eski Türkçe önemli notlar bulunmaktadır. Bunların bir kısmı yeni Türkçeye çevrilmiş ve yayımlanmıştır. Örneğin güncesi Mum Hala I (Mum Hala II 2009) ve sanatçı arkadaşlarını anlatan Birlikte Yaşadıklarım Birlikte Öldüklerim adlı anı kitabı. Eski Türkçe bilenlerin yardımına gereksiniyoruz.

Aziz Nesin’in kitaplarını yayımlamak için bir yayınevi kurduk: Nesin Yayınevi. En azından korsan yayınları almayarak desteğinizi bekleriz.

• Çiftlik

Kimse destek olmadığından bu projemize biz destek olmakzorunda kaldık. Her zaman olduğu gibi asgari kapitalle harikalar yarattık. Vakf’ın 1 km ötesinde 36 dönümlük bir arazide bir çiftlik kurduk. Şu anda (Ocak 2011), 17 koyun, 15 koç, 8 kuzu, 5 boğa, 3 buzağı, 14 inek, 80 kadar da tavuk var. Hepsi doğal ve en organik biçimde besleniyorlar. Ayrıca Vakıf arazisinde hindilerimiz, ördeklerimiz, tavuskuşlarımız, güvercinlerimiz, tavşanlarımız da var. Kedileri köpekleri saymıyoruz… 16 dönümlük Vakıf arazimizde meyve ağaçlarımız, sebze bahçelerimiz, oyun ve piknik alanlarımız da var. Çiftliğin birincil amacı Vakf’ın süt, tereyağ, kaymak, peynir, yumurta, et gibi gereksinimlerini karşılamak; karşılıyor da. Üç beş kuruş da kazanıyoruz, daha çok adaklardan… Şu anda çiftliğin artezyen kuyusu açılmış durumda. Gelişmelerden sizi haberdar edeceğiz. Bizi izlemeye devam edin… (Haber: Artezyenden çok az su çıktı. Bir başka kuyu açtık. Çok memnunuz.)

Artık çiftliğimizde, dostlarımıza tamamıyla doğal köy kahvaltısı ve mangal keyfi yaşayabilecekleri bir de piknik alanımız var. Ziyaret için daha fazla bahaneniz var.

• Nesin Vakfı’nın Geleceği

En önemli projemiz… Ne yazık ki Türkiye’de sanata, kültüre, kitaba güven olmuyor. Nesin Vakfı’nın geleceğini gayrimenkulle sağlamak zorundayız. Bizim satın aldıklarımızla, bağışlarla ve vasiyetini Vakf’a bırakanlarla bugün, 30 dolayında olan konutlarımız giderimizin üçte birini sağlıyor. Bu projede önemli bir katkınız olabilir… Kısaca söylemek gerekirse: Mirasınızı en iyi şekilde değerlendirebiliriz.

• Dere Islah Çalışması ve Aziz Nesin’in Taş Köprü Düşü

Vakıf bahçemizden geçen derenin yetkililer tarafından yanlış ıslahı ve Eylül 2009’daki sel felaketi yüzünden her geçen gün daha fazla toprak kaybediyoruz. Bu sorunu gidermek zorundayız.

Öte yandan bu işle birlikte Aziz Nesin’in yaşarken hayalini kurduğu, hatta çizimlerini yaptığı bir başka düşünü de gerçekleştirmek istiyoruz. Yaşarken, şu karşı araziyi de alsak, derenin üstüne bir de taş köprü kondursak, çocuklar üzerinden koşturup karşıya geçseler, derdi. O “karşı arazi”yi aldık! Şimdi iş üç nalla bir at bulmaya kaldı!

• Vakf’a Ait Binaların Tadilatı

Vakf’a gelir getirsin diye kıyıda köşede biriktirebildiğimiz üç beş kuruşla aldığımız, çoğu zaman harabe halde olan evlerimizin tadilatını yapmak istiyoruz.