Projeler

Aşağıda bizim için önemli birkaç proje bulacaksınız. Ne yazık ki projelerimize (yeterince değil, nerdeyse hiç) destek alamıyoruz. Bunun nedeni bizi destekleyenlerin çok büyük bir çoğunlukla dar gelirli olmalarıdır. Neyse ki dar gelirliler bu ülkede çoğunlukta!

Aziz Nesin Arşivi

Aziz Nesin ardından 1500 dolayında dosya dolusu not, mektup, fotoğraf, taslak bıraktı. Bu arşivin korunması gerekiyordu. Sayın İstemihan Talay'ın bakanlığı sırasında Kültür Bakanlığına sunduğumuz proje ne yazık ki reddedildi. Aziz Nesin'in arşivini koruma işi bize kaldı. Elektronik ortama geçirme olanağımız şimdilik olmadığından, bir arşiv odası yaptık. Su borularından ve çatıdan uzak, suyun girme olasılığının en düşük olduğu yere... Arşiv odası bittiği gün tavanındansu aktı...Yirmi metre ötedeki terastan su girmiş, tavanarasından yürümüş, akacak başka yer yokmuş gibi, tam arşiv odasının içine akmış... Neyse ki daha arşivi taşımamıştık. Dünyanın parasınıvererek çatıyı onardık. Aziz Nesin arşivini arşiv odasına taşıdık. İki arkadaşımız sadece bu işle ilgileniyor ve çevirilerini yapıyorlar. Olgunlaştıkça Nesin Yayınevi'nden yayınlanacaklar. Arşiv odamızı, emektar Theo'ya borçluyuz.

Aziz Nesin ve Çağdaşları Müzesi

Nesin Vakfı'nın en büyük zenginliği Aziz Nesin ve Aziz Nesin'in bıraktıklarıdır. Aziz Nesin'in yaşarken düzenlediği giriş katındaki müzenin yanısıra, Aziz Nesin'in iki çalışma odası ve yatakodası müze olarak elimizden geldiğince korunmaktadır. Bunların dışında Aziz Nesin ve Çağdaşları Müzesi oluşturulmaya çalışılmaktadır. Müze'de şimdiik Ruhi Su, Zeki Beymen, Zekeriya Sertel, Nazım Hikmet, Semih Poroy ve Semih Balcıoğlu yer almaktadır. Ayrıca Yusuf Taktak'in "Aziz Nesin" adlı yapıtı bulunmaktadır.

Aziz Nesin'in Yeni Türkçeye Çevrilecek Yapıtları

Aziz Nesin'in 3000 dolayında dosya dolusu notları arasında eski Türkçe önemli notlar bulunmaktadır. Bunların bir kısmı yeni Türkçeye çevrilmiş ve yayımlanmıştır. Örneğin güncesi Mum Hala I (Mum Hala II 2009) ve sanatçı arkadaşlarını anlatan Birlikte Yaşadıklarım Birlikte Öldüklerim adlı anı kitabı. Eski Türkçe bilenlerin yardımına gereksiniyoruz.

Aziz Nesin'in kitaplarını yayımlamak için bir yayınevi kurduk: Nesin Yayınevi. En azından korsan yayınları almayarak desteğinizi bekleriz.

Aziz Nesin Kültür Sanat ve Bilim Evi

Bugüne değin hiçbir girişimde bulunamadığımız bir proje... Aziz Nesin'in adına yaraşır bir ev... Resim, müzik, sinema, tiyatro, heykel, felsefe, matematik, kütüphane... Gençlere yönelik elbet. Ve şehrin tam göbeğinde... Ya da şehrin göbeğini yerinden edecek çapta...

Ama Aziz Nesin Kültür Sanat ve Bilim Evi'ni Nesin Vakfı Tarlabaşı Gençlik ve Çocuk Evi projesiyle birleştirip bir merkez yapmak istiyoruz. Tarlabaşı'nda aldığımız küçük bir evi bu iş için ayırdık, yıkık-dökük haldeki binayı tamamen yıkıp yeniden bir kültürevine dönüştürmeyi tasarlıyoruz. Bunun için sponsorlara ihtiyacımız var.

Cevizlik

Tüm olumsuz koşullara karşın Nesin Vakfı üretimden yanadır. Bu ilkeden yola çıkarak 22 dönümlük bir arazimize 200 küsur ceviz fidanı diktik. 2002 yılı biraz zayıf geçti genç fidanlarımız için. Bu konuda bilgili kişilere ihtiyacımız olduğu muhakkak. (2011 Ocak:  Yavaş yavaş da olsa ceviz ağaçlarımız büyüyor. Devasa olduklarını belki göremeyeceğiz ama mutluluğunu daha şimdiden yaşıyoruz.)

Ceviz ağaçlarından yirmi yıl sonra yılda en az 20 bin dolarlık bir gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Bu para bizim 10 günlük giderimizi karşılayacak. Yüz yıl kadar sonra, yaşlanan ceviz ağaçlarının kerestesinden elde edeceğimiz parayla birkaç Nesin Vakfı daha kurulabilir.

Nesin Vakfı sadece yarına değil, ertesi ve daha daha ertesi günlere de yatırım yapar!

Çiftlik

Kimse destek olmadığından bu projemize biz destek olmakzorunda kaldık. Her zaman olduğu gibi asgari kapitalle harikalar yarattık. Vakf'ın 1 km ötesinde 36 dönümlük bir arazide bir çiftlik kurduk. Şu anda (Ocak 2011), 17 koyun, 15 koç, 8 kuzu, 5 boğa, 3 buzağı, 14 inek, 80 kadar da tavuk var. Hepsi doğal ve en organik biçimde besleniyorlar. Ayrıca Vakıf arazisinde hindilerimiz, ördeklerimiz, tavuskuşlarımız, güvercinlerimiz, tavşanlarımız da var. Kedileri köpekleri saymıyoruz... 16 dönümlük Vakıf arazimizde meyve ağaçlarımız, sebze bahçelerimiz, oyun ve piknik alanlarımız da var. Çiftliğin birincil amacı Vakf'ın süt, tereyağ, kaymak, peynir, yumurta, et gibi gereksinimlerini karşılamak; karşılıyor da. Üç beş kuruş da kazanıyoruz, daha çok adaklardan... Şu anda çiftliğin artezyen kuyusu açılmış durumda. Gelişmelerden sizi haberdar edeceğiz. Bizi izlemeye devam edin… (Haber: Artezyenden çok az su çıktı. Bir başka kuyu açtık. Çok memnunuz.)

Artık çiftliğimizde, dostlarımıza tamamıyla doğal köy kahvaltısı ve mangal keyfi yaşayabilecekleri bir de piknik alanımız var. Ziyaret için daha fazla bahaneniz var.

Çocuk Bahçesi

Vakfımızda bir çocuk bahçesi var ancak 2009 sel felaketi geriye pek bir şey bırakmadı. Çocuk bahçemizi daha daha zenginleştirmek istiyoruz...

Gazete Koleksiyonumuz

Aziz Nesin 1955'ten 1995'e kadar yurt çapında yayımlanan tüm gazeteleri almış ve biriktirmiştir. Dolayısıyla elimizde kırk yıllık bir gazete koleksiyonu vardır. Korkunç yer kaplayan bu gazete koleksiyonunu Aziz Nesin yaşarken Seka'ya vermek istemiş, zor vaz geçirilmiştir. Ne yazık ki bugün de aynı çaresizlik içindeyiz. Bu gazete koleksiyonunun bir biçimde kurtarılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bir ciltçiye gereksiniyoruz. Bu koleksiyonu değerlendirecek bir kuruma vermeye hazırız.

Ekim 2006 Notu: Bu projemize hiçbir yerden destek gelmeyince gene iş başa düştü. Yavaş yavaş da olsa gazeteleri arşivlemeye başladık. Çoğu bitti azı kaldı. Gazeteleri ciltlemek yetmiyor, gazeteleri koyacak kitaplık da yapmak gerekiyor. Bunun da altından kalktık. Şimdi, değeri biçilmez bir hazineye sahibiz. (2011 Ocak: 8 Eylül 2009'da yaşadığımız sel felaketinde bu gazetelerin küçük bir kısmını yitirdik, ama halen değeri biçilmez bir hazine.)

Dergi koleksiyonumuz için de böyle bir çalışma yapmak lazım, destek bekliyoruz.

Kütüphane

Nesin Vakfı'nın çoğunluğu Aziz Nesin'den kalan 35.000 kitaplık zengin bir kütüphanesi vardır. Satın aldığımız kitaplarla ve bağışlarla, kütüphanemiz gün geçtikçe daha da zenginleşmektedir. Kütüphanecimiz Besime Ersoy 23 bin kadar kitabı sınıflandırdı, bilgisayara geçirdi, etiketledi, düzenledi. Kendisine borcumuz sonsuzdur. Kitaplarımızın listesini görmek için tıklayın.

Eski kütüphane yetmediğinden apaydınlık yepyeni iki katlı bir kütüphane yaptık, eskisinin hemen yanında. Birinci kata sevgili Theo kitaplıklar yaptı, kitaplarımızı yerleştirdik. İkinci kata Aziz Nesin'in gazete koleksiyonun ciltleterek koyduk, yakında dergileri de koyacağız. Daha masalar, iskemleler, koltuklar, resimler, heykeller, bilgisayarlar gelecek. Hele bir paramız olsun...

Kütüphane projemiz hiç bitmeyecek!

Yarı Kapalı Spor Alanı

Nesin Vakfı'nın 14 dönümlük bahçesinde çocukların enerjilerini harcayacakları spor alanları da var. Ancak yarı kapalı da olsa bir spor salonumuz yok. Bahçemizdeki basketbol sahasını yarı kapalı bir spor salonu haline getirmek pek zor olmasa gerek. Bir sponsor aranıyor... Ekim 2006 Notu: Kimseden ses çıkmadı. Yapamadık. Ocak 2011: Hâlâ ses yok.

Nesin Vakfı'nın Geleceği

En önemli projemiz... Ne yazık ki Türkiye'de sanata, kültüre, kitaba güven olmuyor. Nesin Vakfı'nın geleceğini gayrimenkulle sağlamak zorundayız. Bizim satın aldıklarımızla, bağışlarla ve vasiyetini Vakf'a bırakanlarla bugün, 30 dolayında olan konutlarımız giderimizin üçte birini sağlıyor. Bu projede önemli bir katkınız olabilir... Kısaca söylemek gerekirse: Mirasınızı en iyi şekilde değerlendirebiliriz.

Dere Islah Çalışması ve Aziz Nesin'in Taş Köprü Düşü

Vakıf bahçemizden geçen derenin yetkililer tarafından yanlış ıslahı ve Eylül 2009'daki sel felaketi yüzünden her geçen gün daha fazla toprak kaybediyoruz. Bu sorunu gidermek zorundayız.

Öte yandan bu işle birlikte Aziz Nesin'in yaşarken hayalini kurduğu, hatta çizimlerini yaptığı bir başka düşünü de gerçekleştirmek istiyoruz.  Yaşarken, şu karşı araziyi de alsak, derenin üstüne bir de taş köprü kondursak, çocuklar üzerinden koşturup karşıya geçseler, derdi. O "karşı arazi"yi aldık! Şimdi iş üç nalla bir at bulmaya kaldı!

Vakf'a Ait Binaların Tadilatı

Vakf'a gelir getirsin diye kıyıda köşede biriktirebildiğimiz üç beş kuruşla aldığımız, çoğu zaman harabe halde olan evlerimizin tadilatını yapmak istiyoruz.

Tiyatro Salonu

2003 yılında dostumuz Beksan ve Yüksel Atakan çiftinin değerli katkılarıyla hayata geçirdiğimiz, ama ne yazık ki 8 Eylül 2009'daki sel felaketi sonucu sekiz yıl önceki haline dönen tiyatro salonumuz, şimdilik kullanılmaz durumda. Yeniden hayata geçirmek istiyoruz. Tiyatro salonumuz aynı zamanda çocuklarımızı kışın spor ve başka etkinlikler de yapabildikleri çok amaçlı bir salon. Bu nedenle bizim için önemi iki kat artıyor.

Nesin Matematik Köyü

Aziz Nesin'in vasiyeti doğrultusunda 2007 yılında gerçekleştirdiğimiz bir proje. Olağanüstü güzellikte bir köy ortaya çıktı.  Her yıl yüzlerce öğrenciye matematik eğitimi veriyoruz. Matematik Köyü de Vakıf gibi çağına ayak uydurmaya çalışan ve büyüyen bir kurum. Her yıl artan talep karşısında yeni derslikler ve sosyal tesisler yapmak durumundayız.
Ayrıca Matematik Köyümüzün bitişiğindeki arazimize Sanat ve Felsefe Köyü projemizin de ilk adımlarını attık. Destek bekliyoruz. Her bir binaya yapımı üstlenen kişi veya kurumun ismini veriyoruz. İnternet sitemiz www.matematikkoyu.org