2001 Mart

Sevgili Nesin Vakfi Dostlari,

Önce mutlu haber: Nurtopu gibi bir kizimiz oldu. Buzagimizin adi konmadi henüz. Anasi Mercedes de saglikli. Çok yaslandi, çok yiprandi zavalli Nesin Vakfi için çalisa çalisa... Bir daha hamile kalabilecegini sanmiyorum. Kesmege de kiyamayiz. Bir süre sagacagiz, yogurdumuzu, peynirimizi, kaymagimizi Mercedes’ten çikaracagiz. Herhalde daha sonra süs inegi olarak yasayacak ömrünün sonuna kadar. Yasli, yorgun, kötü bakilmis, hor görülmüş, itilip kakilmis, bitik, siska, üstüne üstlük veremli bir inekten neler neler elde ettik...

24 Subat’ta Berlin’de Aziz Nesin Okulu’nun adlandirma töreni yapildi. Vakif çocuklarimizdan Emine’yle birlikte gittik törene. Emine Tiyatro Bölümü’nde okuyan basarili ögrencilerimizden. O kadar basarili ki uçagi kaçirip Almanya’da bes gün daha kalmayi basardi.

Okul çok güzel, çok hosumuza gitti. Darisi basimiza... Daha da güzelini, en güzelini yapacagiz.

Büyükelçimiz ve baskonsolosumuz da geldiler törene. Bunca yildir disladigi Aziz Nesin’e ölümünden sonra da olsa devletin biraz olsun sahiplenmesi beni mutlu etti.

Okula Aziz Nesin adi verilmesi kolay olmadi tahmin edeceginiz gibi. Zorlu mücadeleler sonucu gerçeklesti bu adlandirma.

Türkiye’de böyle bir mücadele bile verilmedi... Daha dogrusu verilemedi. Tek basina bu olgu, birakin demokrasiyi, demokratiklesmeden bile ne derece uzak oldugumuzun bir göstergesidir. Mücadele bile yapilamayan bir ortamda yasiyoruz... Aziz Nesin Okulu yöneticilerine, ögrenci velilerine, bu ugurda tüm çalisanlara ve özellikle Ahmet Ilhan’a hepimiz adina tebriklerimi sunarim.

Okula Aziz Nesin adi verilmesiyle 26 ögrenciyi velileri okuldan almis... Onlar da herhalde Vehbi Koç, Sakip Sabanci, Kenan Evren gibi bilumum Türk büyüklerinin güzide okullarina giderler.

Ama giden ögrencilerin yerine yeni ögrenciler gelmis...

Almanya’da Nesin Vakfi’ni desteklemek amaciyla kurulmus, bize büyük yardimlarda bulunan ve çok iyi çalisan bir dernek var: FöNeS. Dernegin baskani Prof. Klaus Liebe-Harcort. Bir türkolog. Klaus 1968’den beri aile dostumuzdur. Yurtdisinda oturan Nesin Vakfi dostlarimiz dernege üye olmak isterlerse kendisine dogrudan yazabilirler (kll-h@t-online.de).

Daha önce de söyledigim gibi 23 Nisan’da çok amaçli salonumuzu görkemli bir törenle açacagiz. O gün ayrica seramik atölyemizin de açilisini yapacagiz ve eserlerimizi sergileyecegiz. Tüm dostlarimiz sölene davetlidir. Programi gelecek ay bildirecegim. Salonumuzun iç mimarisini sevgili dostlarimiz Berksan ve Yüksel Atakan finanse ediyorlar. İç mimarimiz Ülkü Sazmentz. Kendilerine büyük tesekkürler borçluyuz.

23 Nisan’da yurtdisindan gelecek olanlar simdiden uçak biletlerini ayirtsinlar ve kalacak yer istiyorlarsa bana yazsinlar.

Türkiye’yi vuran ekonomik kriz ister istemez Nesin Vakfi’ni da vuracak. Gögüsleyecegiz. Baska çaremiz yok. Nesin Vakfi, diger birçok vakif gibi etkinliklerine kisa bir süre için bile olsa ara veremez. Her gün orada 50 kisi beslenmeli, isinmali, giydirilmeli, okumali, harçliklari ve maaslari ödenmeli.

Kurban Bayrami vesilesiyle kurbanlarini Nesin Vakfi’ndan alan ve bununla yetinmeyip kurbanlarinin etini Vakf’a bagislayanlardan söz etmeden geçemeyecegim. Hem de az sayida degiller. Aziz Nesin’in seksen yillik ömrünü bu halka adadiginin bilincinde olan her zümreden, her siniftan, her tabakadan, her meslekten, her yastan, her siyasi görüsten ve her inançtan insan var ülkemizde. Olumlu ya da olumsuz, bunca davranis çesitliligi gösteren bir halkin arasinda yasamanin bireye - her seye karsin - büyük bir zenginlik kattigi inancindayim.

Dosta düsmana Nesin Vakfi’ndan sevgiler...

Nesin Vakfı

Nesin Vakfi Yönetmeni