Kültürel Zenginliklerimiz

Nesin Vakfı'nın en büyük ve değerli zenginliği Aziz Nesin ve Aziz Nesin'in bıraktıklarıdır. Bu zengin mirası gözümüz gibi koruyoruz.

Aziz Nesin Müzesi (Eski Müze)
Nesin Vakfı Bahçesi

Aziz Nesin yaşarken Vakf'ın giriş katını müze haline getirmişti. Bugün o müze zenginleşerek yaşamaktadır.

Nesin Vakfı Bahçesi

Madımak yangınından kurtulduğunda üstünde bulunan gömlek ve hastanede giydiği önlük.

Nesin Vakfı Bahçesi

Bir hanım hayranının kendisini hiç görmeden yaptığı dört biblodan biri (Aziz Nesin saçlarını kendi keserdi.)

Nesin Vakfı Bahçesi

Bir sıkıyönetim hakiminin notu: Aziz Nesin'in ağzına biber konulmasına karar verildi. Ankara Sıkıyönetim Komutanı. Basına açıklama, aramızda kalsın. Hakim Yüzbaşı Mehmet

Nesin Vakfı Bahçesi

Aziz Nesin'in ölüm maskı. Saim Bugay tarafından alınmıştır.

Nesin Vakfı Bahçesi

Savaşı'ndayken, anne asker giysisi dikerek evinin geçimini sağlardı.

Aziz Nesin Koleksiyonları

Hiçbir şeyi atmayan Aziz Nesin'in birçok koleksiyonu vardır. İşte bunlardan birkaçı:

• Tespih koleksiyonu
  • Baston koleksiyonu (Çalışma ve Yatak Odası II)
  • Kâğıt ağırlığı koleksiyonu
  • Kitap açacağı koleksiyonu
  • Kukla koleksiyonu (Çalışma ve Yatak Odası II)
  • Semaver koleksiyonu (Aziz Nesin ve Çağdaşları Müzesi)
  • Pul koleksiyonu (Çalışma ve Yatak Odası I). 1965'ten itibaren Ali Nesin devam etmiştir.
  • İçki koleksiyonu (Aziz Nesin ve Çağdaşları Müzesi)
  • Tıraş bıçağı ambalajı koleksiyonu (Kütüphane - Arşiv)
  • Ödülleri: Altın Palmiye 1, Altın Palmiye 2, Altın Kirpi, Altın Krokodil, Tüyap...
  • Türkiye'de yayımlanan kitapları
  • Yurtdışında yayımlanan kitapları
Aziz Nesin ve Çağdaşları Müzesi (Yeni Müze)

Aziz Nesin'in ölümünden sonra, Vakıf çocukları büyük bir çoğunluğuyla, Aziz Nesin'in sağlığında yaptırdığı yeni binaya geçmiştir. Eski bina onarılmış ve boşalan eski salona bir Aziz Nesin ve Çağdaşları Müzesi fikri doğmuştur.

• Yusuf Taktak'ın anıt heykeli
  • Zekeriya Sertel
  • Zeki Beyner
  • Nâzım Hikmet
  • Ruhi Su
  • Tiyatro afişleri
Aziz Nesin'in Çalışma Odaları

Çalışma ve Yatak Odası I

• Balkonlar
  • Yatak odası
  • Çalışma masası
  • Salon

Çalışma ve Yatak Odası II

• Çalışma masası
  • Salon
Arşiv

Resimler

Fotoğraflar

Afişler

Aziz Nesin ardından 1500 dolayında dosya bıraktı. Öykü, roman, oyun taslakları, yazbozları, notları... Anıları, andaçları... Güncesi... Mektuplar, fotoğraflar, taa Markopaşa zamanından kalmış çok değerli belgeler... Birçoğu eski Türkçe. Aziz Nesin, daha hızlı yazdığından notlarını eski Türkçe alırdı.

Bu belgeler 1995'te farelerin, tozun, ışığın, soğuğun, rutubetin, börtü böceğin ve zamanın acımasızlığına terkedilmişti. İlk olarak (bizim ölçülerimize göre dünyanın parası harcanarak) kütüphaneye kalorifer tesisatı yapıldı. Aziz Nesin, herhalde imkânları elvermediğinden kütüphaneye kalorifer döşetmemişti. Sonra raflara cam takıldı (toza karşı). Pencereler küçültüldü (soğuğa ve neme karşı) ve karartıldı (ışığa karşı). Fareler yokedildi. Ardından belgelerin elektronik ortama geçirilerek korunması için zamanın Kültür Bakanı Sayın İstemihan Talay'a başvuruldu. Sayın İstemihan Talay'ın olurunun alınmasıyla son derece ayrıntılı bir proje hazırlandı. 10 bin dolar dolayındaki bu proje gene Sayın İstemihan Talay tarafından geçerli herhangi bir neden gösterilmeden reddedildi. Belgelerin korunması bize kalmıştı... Bulunan değerli resimler, fotoğraflar, afişler ve belgeler restorasyondan geçirildi, çerçevelendi, camlandı. Bazı notlar naylon poşetlere konuldu, klasörlere yerleştirildi. Eski Türkçe notlar yavaş yavaş çevrilmeye ve hatta yayımlanmaya başlandı [foto]. Fotoğrafları elektronik ortamına aktarmaya başladık. Eski Türkçe çeviri yapacak ve fotoğrafları elektronik ortama aktaracak gönüllülere gereksiniyoruz.

Arşiv Odamız

Theo Hasselo

Bu arada, arşiv için ayrı bir oda yapıldı, Vakfı'n sudan, su tesisatından en uzak, dış dünyayla irtibatı olmayan, su akma olasılığının en düşük olan yerine... Arşiv odamızı emektar Theo'muz yaptı. Ancak kısa bir süre sonra, arşiv odasının tavanından su akmaya başladı! Suyun terastan geldiği anlaşıldı. Terastan tavanarasına sızan su, bina boyunca yürümüş ve sanki akacak başka yer yokmuş gibi tam arşiv odasının üstüne akmış. Neyse ki daha arşivi yerleştirmeye başlamamıştık. Terası onardık. Gene dünyanın parasını harcayarak... Şimdi arşivimiz sorunsuz.

Aziz Nesin'in notları henüz arşiv odamıza taşınmadı. Yeni kütüphaneyi düzenlemek için yere gereksiniyorduk. Geçici bir süre için arşiv odasına dergileri koyduk. Kütüphane düzenlenir düzenlenmez, dergileri arşiv odasından alıp yerlerine koyacağız ve arşivi sınıflandırarak arşiv odasına kaldıracağız. Bu aşamada profesyonel arşivcilerin yardımına gereksineceğiz.